STARTSOME

STARTSOME: begin van een reis

Quppa is niet altijd Quppa geweest en heeft al verschillende stadia doorlopen in het designproces. Olivier Hendrickx volgde in academiejaar 2018-2019 aan de KU Leuven het postgraduaat Innoverend ondernemen voor Ingenieurs. Een grote frustratie van Olivier, en van vele anderen, waren de wegwerpbekers die hij elke ochtend gebruikte voor zijn dagelijkse koffie. De meest voor de hand liggende oplossing voor zijn ergernis was natuurlijk een eigen herbruikbare beker meenemen naar de koffiebar. Toch merkte hij dat dit niet het ideale systeem was. Een eigen herbruikbare beker moet je heel de dag meesleuren in je rugzak, moet je zelf afwassen, en is gemakkelijk te vergeten. Al deze ergernissen zorgden ervoor dat de herbruikbare beker geen ideaal alternatief was voor zijn dagelijkse wegwerpbeker. Als innovatieproject koos hij ervoor om wel het ideale alternatief te ontwikkelen voor deze wegwerpbeker, dit project werd STARTSOME gedoopt.

STARTSOME, was da? 

STARTSOME leverde herbruikbare bekers als een dienst aan koffiebars. De klanten van de koffiebar konden de STARTSOME app downloaden en door het scannen van een QR-code koppelden zij de beker aan hun account. Hierdoor wist de app dat de gebruiker een beker moest terugbrengen vooraleer hij een nieuwe beker kon ontlenen. Bij elk gebruik van de STARTSOME beker, spaarde je punten waarmee je allerlei toffe beloningen kreeg in het Leuvense (gratis etentje, gratis pintjes, …). Het puntensysteem maakte het gebruiken van STARTSOME een toffe ervaring. Je kreeg gratis dingen, terwijl je iets goed deed voor onze planeet. Instappen bij STARTSOME deed je niet via de app, maar door éénmalig drie euro te betalen aan de barista. De beker kon je vanaf dan oneindig vaak terug inleveren en ontlenen bij je koffiebar. Je moest nooit nog een vernieuwing van je lidmaatschap betalen.

Olivier kon op één jaar tijd verschillende koffiebars overtuigen om in te stappen in het systeem, en bouwde een klein klantenbestand op. Het project kreeg een vermelding op de site van Leuven 2030, hier te lezen.

STARTSOME blijft een leerplatform

STARTSOME was een eerste aanzet naar een circulair systeem van koffiebekers in Leuven, waarbij het duurzame alternatief evenveel of meer comfort geeft als een wegwerpbeker. Toen Olivier in 2019 afstudeerde, besloot hij het project door te geven aan de Leuvense studentencoöperatie CORE. Zij voeren elk jaar verschillende projecten uit rond rationeel energiegebruik en de circulaire economie. Door deze overdracht kon STARTSOME verder ontwikkeld worden, en als leerplatform dienen voor andere studenten. Het verhaal van STARTSOME bij CORE lees je in de volgende blogpost.

Wist je dat er in Leuven elke week meer dan 60.000 wegwerpbekers, die niet recycleerbaar zijn, in de vuilbakken belanden?

Andere interessante literatuur: